Verkleurt het eikenhout van mijn houten bijgebouw snel buiten?

Eén van de mooiste eigenschappen van een eikenhouten bijgebouw in de tuin is het natuurlijke vergrijzingsproces. Je bijgebouw vertoont na verloop van tijd een zilvergrijze uitstraling. Dankzij dit natuurlijke kleurpallet past je eikenhouten bijgebouw perfect in een landelijke tuin. Maar hoe snel verloopt dit vergrijzingsproces en kan je dit beïnvloeden?

 

Bij een authentiek eikenhouten bijgebouw van Heritage Buildings bestaat de draagconstructie uit eikenhouten balken die met de gekende pen- en gatverbindingen het gebouw zijn stevigheid geven. De buitenzijde wordt afgewerkt met een beplanking, waarbij lariks één van de meest populaire houtsoorten is. Lariks is een harshoudende houtsoort, waardoor het hout volledig scheur- en barstvrij blijft.

 

Dezelfde manier zilvergrijs

Lariks en eikenhout verkleuren op dezelfde manier egaal zilvergrijs. Dit is een belangrijk voordeel. Wanneer je bijvoorbeeld ceder kiest voor de buitenbeplanking, dan riskeer je een grijze verkleuring met zwarte plekken.

 

Inwerkende zonnestralen

De vergrijzing gebeurt onder invloed van de inwerkende zonnestralen. Dit betekent dat een eikenhouten bijgebouw in de zon binnen de 1 à 2 jaar mooi vergrijst. Wanneer je eikenhouten bijgebouw volledig in de schaduw staat, dan duurt het natuurlijke vergrijzingsproces twee keer zo lang.

 

Vergrijzingsproces versnellen

Je kan het vergrijzingsproces op een natuurlijke manier versnellen door het hout regelmatig nat te spuiten. Wat wij afraden is het gebruik van verdunde chloride om de vergrijzing te stimuleren. Wanneer dit niet correct gebeurt, dan krijg je vlekken die je onmogelijk kan verwijderen.

 

Verandert stevigheid niet

Voor een goed begrip: de vergrijzing verandert niets aan de stevigheid of de eigenschappen van het hout. We spreken hier over een verkleuringsproces onder invloed van de UV-stralen van de zon. De vergrijzing heeft ook niets te maken met het natuurlijke droogproces van het hout.  

 

Meteen genieten van vergrijzing?

Wil je meteen genieten van een vergrijsd tuingebouw? Kies dan voor verticale buitenbeplanking met gerecupereerd steigerhout. Dit recuperatiehout heeft zijn vergrijzingsproces al achter de rug.

 

Meer weten over de eindeloze mogelijkheden van een prachtig vergrijsd eikenhouten tuingebouw? Contacteer de specialisten van Heritage Buildings.

Heritage Buildings - [object Object]

Ontdek onze nieuwe projecten

Onze meer dan 2.600 realisaties spreken voor zich.

Heritage Buildings - Paardenstal
Heritage Buildings - Gastenverblijf
Heritage Buildings - Leefkeuken
Heritage Buildings - Poolhouse & Gastenverblijf

Laat je inspireren.

Bestel één van onze boeken

Heritage Buildings BV

Ambiorixlei 8B
2900 Schoten
RPR Antwerpen
BTW BE0808 609 915

Maak hier uw afspraak.

Ik wil meer informatie.
Ik wil een afspraak inplannen.
Bericht verzenden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.