Kan je zonnepanelen leggen op het dak van een eikenhouten tuin- of bijgebouw?

Gezien het streven naar een duurzame toekomst, stellen sommige mensen zich de vraag of ze fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen leggen op het dak van een eikenhouten tuin- of bijgebouw? Technisch is het perfect mogelijk, toch raden we dit bij Heritage Buildings om verschillende redenen af. We leggen je in deze blog uit waarom wij geen zonnepanelen zouden leggen op onze prachtig eikenhouten tuin- of bijgebouwen.

 

Wanneer je jouw eikenhouten tuin- of bijgebouw wilt voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen, dan is het belangrijk om dit al meteen in de ontwerpfase mee te delen. Zonnepanelen hebben met het oog op een maximaal rendement een bepaalde hellingsgraad nodig. Deze wijkt af van de hellingsgraden die wij normaal voorzien voor de daken van onze authentieke tuin- en bijgebouwen. Hierdoor moeten we het basisontwerp dus bijsturen.

 

Plaatsing van de nodige kabels

Een tweede reden om de plaatsing van zonnepanelen op een eikenhouten tuingebouw snel ter sprake te brengen, is de plaatsing van de vereiste elektriciteitskabels. De bekabeling van een eikenhouten bijgebouw – wat ook geldt voor de leidingen van water en gas – wordt geplaatst in de ruimte tussen de binnen- en buitenbeplanking. Dit betekent dat in de fase van de opbouw en afwerking de nodige bekabeling moet worden geplaatst. Het is niet eenvoudig om achteraf bijkomende kabels te plaatsen. Dit vereist heel wat breekwerk.  

 

In de praktijk heel weinig

Hoewel een eikenhouten bijgebouw voldoende sterk is en dus zonder problemen de zonnepanelen kan dragen, zien we dat het in de praktijk zeer weinig gebeurt. Meestal is een eikenhouten tuingebouw onvoldoende groot om voldoende zonnepanelen op te plaatsen zodat de volledige woning van elektriciteit kan worden voorzien. In dat geval kan je beter overwegen om de zonnepanelen op de grotere dakoppervlakte je woning te plaatsen.

 

Afbreuk aan authenticiteit

Daarnaast doen zonnepanelen onvermijdelijk afbreuk aan de unieke uitstraling en de authenticiteit van een eikenhouten bijgebouw. Het dak is mooi afgewerkt en vormt een prachtige blikvanger. Zonnepanelen doen afbreuk aan deze uitstraling, zeker omdat het dak meestal al op een lagere hoogte start.   

 

Meer weten over de mogelijkheden voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op een eikenhouten bijgebouw? Contacteer de specialisten van Heritage Buildings.

 

Heritage Buildings - [object Object]

Ontdek onze nieuwe projecten

Onze meer dan 2.600 realisaties spreken voor zich.

Heritage Buildings - Paardenstal
Heritage Buildings - Gastenverblijf
Heritage Buildings - Leefkeuken
Heritage Buildings - Poolhouse & Gastenverblijf

Laat je inspireren.

Bestel één van onze boeken

Heritage Buildings BV

Ambiorixlei 8B
2900 Schoten
RPR Antwerpen
BTW BE0808 609 915

Maak hier uw afspraak.

Ik wil meer informatie.
Ik wil een afspraak inplannen.
Bericht verzenden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.